Même mort (2002)

I Hath Romeo slain himself?
(W. Shakespeare: Romeo and Julia)
II Hääyönä
(J. Linnankoski: Laulu tulipunaisesta kukasta)
III Mais je suis mort 
(Margarita Duras: Hiroshima mon amour)


SYNOPSIS 

1. Julia odottaa Romeota. Imettäjä saapuu hermostuneena hokien lausetta: hän on kuollut. Hetken aikaa Julia luulee Romeon kuolleen, kunnes hänelle selviää, että kuolema oli kohdannut hänen serkkunsa Tybaldin. 

2. On Olavin ja Kyllikin hääyö. Häävieraat ovat poistuneet, ja hääpari on vihdoin kahden. Olavia vaivaa eräs asia. Häissä vieras mies oli tullut kertomaan hänelle, että Kyllikki on ollut tämän rakastettu joskus menneisyydessä. Hääparin välille syttyy riita. 

3. Ranskalainen nainen ja japanilainen mies kohtaavat Hiroshimassa. Nainen muistelee ensirakastajansa kuolemaa. Suhde oli sopimaton, sillä mies oli saksalainen sotilas. Hänet ammuttiin Ranskan vapautuksen yhteydessä 1944. Uusi rakastaja esittää naiselle kysymyksiä entisen rakkaan äänellä.

Kappale koostuu kolmesta dialogista, joiden yhteisenä teemana on mahdoton rakkaus. Tekstikatkemia valitessani pyrin vangitsemaan juuri sen arvaamattoman hetken, jolloin rakkaus muuttuu joksikin muuksi — suruksi, vihaksi tai hulluudeksi. 

Lauluyhtyeen rooli vaihtelee. Välillä se toimii anonyyminä, teksturaalisena kuorona ja välillä näyttämöllisenä henkilöhahmona, joka replikoi puheensa selkeästi ja kohdistetusti. Pyrin hyödyntämään kunkin laulajan solistisia ominaisuuksia ja vaihtelemaan ilmaisua sekä erityisesti "ilmaisijaa" myös lauluyhtyeen sisällä.