The Judge's Wife (Tuomarin vaimo) (2014)

2 - NÄYTÖKSINEN KAMARIOOPPERA
 
Sävellys: Riikka Talvitie
Teksti: Caryl Churchill
Laulajat: 2 sopraanoa, 1 altto, 1 bassobaritoni
Näyttelijät: 2 henkilöä (nainen ja mies), jotka esiintyvät videolla
Soitinyhtye: huilu, klarinetti, harppu, piano, sello + live-elektroniikka
Kesto: 80-85 min
Kieli: englanti

Englantilaisen näytelmäkirjailijan Caryl Churchillin teksti The Judge's Wife on alunperin kirjoitettu televisionäytelmäksi v. 1970. Libretto vastaa näytelmäkäsikirjoitusta sellaisenaan. Näytelmä käsittelee eri yhteiskuntaluokkien välisiä valtarakenteita sekä terrorismin ja vallankumouksen välistä eroa. Elokuvakerronnan keinot ovat selkeästi esillä käsikirjoituksessa.

Teksti asetta hyvin ajankohtaisen kysymyksen siitä, milloin kansan tyytymättömyys ja epäoikeudenmukaisuuden tunne valtiota kohtaan on kasvanut niin suureksi, että tarvitaan väkivaltaisia ja radikaaleja tekoja tilanteen muuttamiseksi.

SYNOPSIS:

I näytös: Tuomari tuomitsee terroristi Vernon Warrenille ankaran rangaistuksen. Hänen tekemäänsä rikosta ei kuitenkaan täysin paljasteta näytelmän aikana. Tuomarin käyttämä sanamuoto tuomiota lukiessa herättää yleistä paheksuntaa ja saa aikaan suurta mellakointia. Vernon Warrenin identtinen kaksoisveli Michael Warren lupaa kostaa veljensä puolesta.

Tuomari saapuu kotiin vaimonsa Carolinen luo. Vaimon sisko Barbara arvostelee julkista puhetta ja syyttää tuomaria siitä, että tämä on luopunut vanhoista ideologioistaan ja muuttunut oikeistosiiven kiihkoilijaksi.

Illan aikana tuomari saa useita puheluita Michael Warrenilta ja lopulta suostuu tapaamiseen tämän kanssa. Michael vie tuomarin metsään ja ampuu tämän. Tuomarin ja Michaelin tapaaminen toistetaan useaan kertaan videolta näytelmän aikana.

2. näytös

Tuomarin kuoltua Caroline puhuu siskolleen siitä, miten hänen puolisonsa elämän arvot olivat muuttuneet yhteiskunnallisen aseman myötä. Hänen mukaansa tuomari vain esitti olevansa varakas, valtaapitävä oikeistolainen, joka ei piittaa heikompiosaisista. Hänen mukaansa tuomari löysi itsensä väärältä puolelta ja tarjosi henkensä syötiksi radikaaleille mielenosoittajille, jotta yhteiskunnallinen muutos käynnistyisi.


Oopperan toteutuksesta ei vielä ole suunnitelmia.