Kuulokulmia (1997)

(Perspectives)
oboelle
kesto: 5'
kantaesitys: Riikka Talvitie, oboe, Helsinki, 18.4.1997.
saatavana: 
www.uusinta.com

Opiskelin oboensoittoa pääaineena Sibelius-Akatemiassa. Kun tuli loppututkinnon aika, päätin, että sävellän oman kappaleen, jotta tutkinto-ohjelmasta tulisi näköiseni. Tehtävä oli yllättävän vaikea. En osannut päättää, koska kappale oli valmis ja koska alkaisi harjoittelu. Ensimmäinen esitys tuntui miltei nöyryyttävältä. Käsiohjelmaan kirjoitin näin:  

"Sävellyksen runkona on kolme neliäänistä sointua (valkoiset) ja näiden ympärillä harhailevat hajasävelet (mustat). Koska oboe yksiäänisenä soittimena ei voi suoriutua moniäänisistä soinnusta, ajatukseni on virtuaalinen. Toivon, että sointujen säveliä (valkoiset) tarpeeksi toisteltuani ne kasaantuvat kuulijan mielessä yhtenäisiksi harmonioiksi, vaikka joudun kaatamaan soinnut vaakatasoon. Sävelet saavat uuden ulottuvuuden — ajan: nyt olemme kaksiulotteisessa maailmassa. Mutta kun sointuihin kuulumattomat sävelet (mustat) alkavat elää omaa elämäänsä ja muodostaa omia linjojaan, on minun lisättävä vielä kolmas ulottuvuus — syvyys. Näin meillä on kolmiulotteinen kuutio, jonka eri perspektiivejä katselemme, ja jonka eri kuulokulmia kuuntelemme. Toivottavasti en johdatellut teitä aivan liian kauaksi siitä tosiasiasta, että kappale on sävelletty loppujen lopuksi vain soolo-oboelle."  

Ensimmäinen versio kappaleesta oli käsinkirjoitettu ja tahtilajiton. Myöhemmin rytmitin kappaleen uudestaan ja tämä versio on saatavana Uusinnan kustantamana.